Raport z badania czystości mikrobiologicznej powietrza/Air microbiological quality test report

- Metodyka badań/Research methodology
Wykonano dezynfekcję hali sportowej (hala treningowa z 2 bocznymi korytarzami) na 3 stanowiskach pomiarowych poprzez zamgławianie 3 urządzeniami ultradźwiękowymi o łącznej wydajności 18 l/h (fot. 5).
Disinfection of the sports hall (training hall with 2 side corridors) was performed on 3 measuring stations by fogging with 3 ultrasonic devices with a total capacity of 18 l / h (Photo 5).
W badaniu zastosowano roztwór Bio Actiw Protect (300 ppm of Hypochlorous acid), wykonując dezynfekcję poprzez zamgławianie suchą mgłą w 5 terminach: 20.02.2021. 27.02.2021, 08.03.2021, 27.03.2021, 11.04.2021. Bio Actiw Protect solution (300 ppm of Hypochlorous acid) was used in the study, disinfecting by fogging with dry mist on 5 dates: 02/20/2021. 02/27/2021, 03/08/2021, 03/27/2021, 04/11/2021.
Łącznie pobrano 18 prób powietrza w 3 terminach na szalki z pożywką PDA przed zamgławianiem w godzinach wieczornych oraz po dezynfekcji następnego dnia rano. Do badań wykorzystano próbnika powietrza MicroBio MB1 (fot. 4). A total of 18 air samples were taken at 3 times on plates with PDA medium before fogging in the evening hours and after disinfection the next morning. The MicroBio MB1 air sampler was used for the tests (photo 4).
Tabela 1. Wyniki analizy ilościowej i jakościowej aerozolu jtk/m³ w badanych próbkach na stanowiskach pomiarowych/ Results of the quantitative and qualitative analysis of the aerosol CFU/m³ in the tested samples at the measuring stations

Ryc. 1. Redukcja średniej liczby kolonii jtk/m³ przy dezynfekcji hali sportowej za pomocą kwasu podchlorawego/ Reduction of the average number of colonies CFU/m³ when disinfecting a sports hall with using hypochlorous acid

Fot. 1. Kolonie mikroorganizmów wyrosłych na pożywce agarowej przed i po zabiegu zamgławiania w hali sportowej na II stanowisku pomiarowym (data poboru próby: 20.02.2021)/ Colonies of microorganisms grown on agar medium before and after fogging in a sports hall on the 2nd measuring stand (date of sampling: 20/02/2021)

Fot. 2. Kolonie mikroorganizmów wyrosłych na pożywce agarowej przed i po zabiegu zamgławiania w hali sportowej na II stanowisku pomiarowym (data poboru próby: 08.03.2021)/ Colonies of microorganisms grown on agar medium before and after fogging in a sports hall on the 2nd measuring stand (date of sampling: 08/03/2021)

Fot. 3. Kolonie mikroorganizmów wyrosłych na pożywce agarowej przed i po zabiegu zamgławiania w hali sportowej na II stanowisku pomiarowym (data poboru próby: 11.04.2021)/ Colonies of microorganisms grown on agar medium before and after fogging in a sports hall on the 2nd measuring stand (date of sampling: 08/03/2021)

Fot. 4. Próbnik powietrza MicroBio MB1 służący do kontroli ilościowej i jakościowej drobnoustrojów/ MicroBio MB1 air sampler for quantitative and qualitative control of microorganism

Fot. 5. Proces zamgławiania wykonany w hali sportowej przy urzyciu ultradźwiękowych urządzeń/ The fogging process is performed in a sports hall with the use of ultrasonic devices

Zamgławianie i próbki pobierał: Waldemar Turos/Maciej Drzewiecki: Ecodis sp. z o.o.
Analizę laboratoryjną wykonała: mgr inż. Joanna Micek, Agro Smart Lab Sp. z o.o.
Fogging and samples were collected by: Waldemar Turos / Maciej Drzewiecki: Ecodis sp.z o.o.
Laboratory analysis was performed by: mgr inż. Joanna Micek, Agro Smart Lab Sp. z o.o.
Interpretacja dokonana na podstawie informacji pochodzących z:
Norm PN-89/Z-04111/02; PN-89/Z-04111/03, PN-EN 13098, Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (Dz.U. 2005 nr 81 poz. 716), Dyrektywy 2000/54/WE parlamentu europejskiego i rady z dnia 18 września 2000 r. w sprawie ochrony pracowników przed ryzykiem związanym z narażeniem na działanie czynników biologicznych w miejscu pracy