
Kwas podchlorawy (elektrolizowana woda) w walce z wirusami
Historia elektrolizowanej wody w dezynfekcji
Pierwotny pomysł bezpośredniego zastosowania wody elektrolizowanej (kwas podchlorawy powstający w wyniku elektrolizy wody i soli) do zadań sanitarnych w uzdatnianiu wody oraz dezynfekcji instytucji medycznych powstał w Rosji w XX wieku. Od lat 80 XX wieku woda elektrolizowana do celów dezynfekcyjnych znalazła szerokie...

Świadectwo jakości zdrowotnej oraz atest higieniczny
Świadectwo jakości zdrowotnej – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego.
Atest higieniczny – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego

Nowa technologia ograniczania strat warzyw po zbiorze – Bio ActiW 2000
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa straty owoców i warzyw podczas przechowywania oraz przygotowania do sprzedaży wynoszą w Europie średnio ponad 7% (rys. 1).
Rys. 1. Wielkość strat owoców i warzyw w Europie na różnych etapach dystrybucji, wg UN FAO
Są to średnie wyniki, które będą się różnić w zależności od gatunku czy...

Innowacyjne technologie pozbiorcze
O tym, jak uniknąć niebezpieczeństwa skażenia produktów spożywczych drobnoustrojami oraz poprawić ich trwałość i jakość pozbiorczą przeczytasz klikając poniżej:
Innowacyjne technologie pozbiorcze