
October 12, 2020by radoslaw.maziarka
Nowa bro艅 w walce z koronawirusem
Jest ju偶 dost臋pna w Polsce nowa technologia zwalczaj膮ca wirusa SARS CoV-2 oparta na wytwarzanym w organizmie naturalnym sk艂adniku, kt贸ry jest wa偶nym elementem systemu odporno艣ciowego ludzi i zwierz膮t. Wysoka biozgodno艣膰 tej substancji pozwala na bezpieczn膮 dezynfekcj臋 zar贸wno w przemy艣le, obszarach publicznych jak i w naszych domach. Skuteczno艣膰 zosta艂a potwierdzona na...

March 30, 2020by admin
Skuteczna metoda dezynfekcji system贸w nawadniaj膮cych i pod艂o偶y w uprawach jagodowych
Jak wa偶na jest dezynfekcja linii nawadniaj膮cych wiedz膮 najlepiej producenci pomidor贸w i og贸rk贸w szklarniowych, kt贸rzy bez tego zabiegu nie widz膮 mo偶liwo艣ci prowadzenia uprawy w nast臋pnym sezonie. Wi臋kszo艣膰 producent贸w owoc贸w jagodowych, kt贸rzy posiadaj膮 systemy nawadniaj膮ce (fot. 1) nie przyjmuj膮 jeszcze du偶ej wagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiaj膮ce si臋 problemy z...

March 30, 2020by admin
Innowacyjne technologie pozbiorcze
O tym, jak unikn膮膰 niebezpiecze艅stwa ska偶enia produkt贸w spo偶ywczych drobnoustrojami oraz poprawi膰 ich trwa艂o艣膰 i jako艣膰 pozbiorcz膮 przeczytasz klikaj膮c poni偶ej:
Innowacyjne technologie pozbiorcze

March 30, 2020by admin
Nowa technologia ograniczania strat warzyw po zbiorze – Bio ActiW 2000
Wed艂ug Organizacji Narod贸w Zjednoczonych do spraw Wy偶ywienia i Rolnictwa straty owoc贸w i warzyw podczas przechowywania oraz przygotowania do sprzeda偶y wynosz膮 w Europie 艣rednio ponad 7% (rys. 1).
Rys. 1. Wielko艣膰 strat owoc贸w i warzyw w Europie na r贸偶nych etapach dystrybucji, wg UN FAO
S膮 to 艣rednie wyniki, kt贸re b臋d膮 si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od gatunku czy...