October 12, 2020by radoslaw.maziarka
Nowa broń w walce z koronawirusem
Jest już dostępna w Polsce nowa technologia zwalczająca wirusa SARS CoV-2 oparta na wytwarzanym w organizmie naturalnym składniku, który jest ważnym elementem systemu odpornościowego ludzi i zwierząt. Wysoka biozgodność tej substancji pozwala na bezpieczną dezynfekcję zarówno w przemyśle, obszarach publicznych jak i w naszych domach. Skuteczność została potwierdzona na...
March 30, 2020by admin
Skuteczna metoda dezynfekcji systemów nawadniających i podłoży w uprawach jagodowych
Jak ważna jest dezynfekcja linii nawadniających wiedzą najlepiej producenci pomidorów i ogórków szklarniowych, którzy bez tego zabiegu nie widzą możliwości prowadzenia uprawy w następnym sezonie. Większość producentów owoców jagodowych, którzy posiadają systemy nawadniające (fot. 1) nie przyjmują jeszcze dużej wagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiające się problemy z...
March 30, 2020by admin
Innowacyjne technologie pozbiorcze
O tym, jak uniknąć niebezpieczeństwa skażenia produktów spożywczych drobnoustrojami oraz poprawić ich trwałość i jakość pozbiorczą przeczytasz klikając poniżej:
Innowacyjne technologie pozbiorcze
March 30, 2020by admin
Nowa technologia ograniczania strat warzyw po zbiorze – Bio ActiW 2000
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa straty owoców i warzyw podczas przechowywania oraz przygotowania do sprzedaży wynoszą w Europie średnio ponad 7% (rys. 1).
Rys. 1. Wielkość strat owoców i warzyw w Europie na różnych etapach dystrybucji, wg UN FAO
Są to średnie wyniki, które będą się różnić w zależności od gatunku czy...